Herbata czerwona klasyfikowana jest do herbat niedofermentowanych (półfermentowanych). Ma specyficzny korzenny, drzewno-kwiatowy smak i wonność oraz klarowny, pomarańczowobrązowy lub złocistożółty napar.
Pochodzenie: Herbata czerwona produkowana jest w Chinach i na Tajwanie (nazywanym też Formosą).
Typy herbat czerwonych : Rozróżnia się dwie podstawowe rodzaje czerwonych herbat. Różnią się między sobą długością procesu fermentacji i tworzą niemal osobne kategorie. Oolong jest poddawany jej o wiele dłużej niż dalszy rodzaj - Puszong. Do czerwonych herbat niekiedy zaliczane są ponadto herbaty Pu-Erh oraz Rooibos. Pierwsza z nich jest jednak odmiennie, co więcej fermentowana. Rooibos natomiast powstaje z innej rośliny (czerwonokrzewu Aspalathus linearis).
Zbiór i suszenie: Pozbierane liście herbaty biorą udział w procesie ich naprzemiennego suszenia i potrząsania w koszach wykonanych ze specjalnych włókien bambusowych. W efekcie tych procesów, pod wpływem uszkodzeń, liście żółkną a ich brzegi stają się czerwonawe. Dopiero wówczas herbata poddawana jest fermentacji. Liście dedykowane do produkcji czerwonej herbaty nie są zwijane ani skręcane.
Sposoby fermentacji: Liście poddawane są częściowej, 20-60%, fermentacji. Przerywa się ją poprzez palenie herbaty w specjalnych piecach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz